W sali przedmiotowej organizacji i techniki handlu ’ oraz organizacji i ,techniki sprzedaży powinny się znajdować:pomoce związane z pracą sprzedawcy, a więc sprzęt taki, jak: narzędzia do otwierania opakowań, przyrządy do mierzenia, komplety odważników, waga uchylna, owoskop itp., atrapy towarowe, opakowania bezpośrednie, i pośrednie, opakowania towarów porcjowanych, przykłady środków reklamowych stosowanych w sklepach, materiały niezbędne do wykonywania poszczególnych czynności, np. sprzedaży, ińwentaryzacji, sprawozdawczości sklepu oraz wzorcowe produkty finalne tej pracy, takie jak wypełnione dokumenty, plany obrotu, opracowane sprawozdania; wzory i modele wykonywania poszczególnych czynności sprzedawcy, takie jak modele opisowe r instrukcje obsługi kas rejestracyjnych i urządzeń chłodniczych, normatywy techniczne projektowania sklepów’, regulaminy pracy, albumy czynności, technicznych w sldepach spożywczych i przemysłowych, poradniki sprzedawcy, branżowe „, instrukcje magazynowe, umowy o pracę, umowy o odpowiedzialności / materialnej, wzory czeków, zarządzenia .