Konserwacja składowanych artykułów; analizowanie-zapasów znajdujących się a#-magazynie i sygnalizowanie o zapasach zbyt dużych lub zbyt małych; gospodarowanie opakowaniami, surowcami wtórnymi i odpadkami użytkowymi lub złomem;wydawanie przechowywanych przedmiotów lub materiałów zgodnie ze zleceniem (ważenie, mierzenie, odliczanie); wypełnianie odpowiednich dowodów przyjęcia i prze-. . kazanie artykułów, sporządzanie protokołów niezgodności, strat w transporcie, odchyleń od przyjętych norm itp.; prowadzenie kartoteki na każdy-artykuł; dokonywanie okresowych^ inwentaryzacji; rozliczanie z powierzonego majątku.Magazynier posługuje się sprzętem i przyrządami pomiaro- , wo-kontrolnymi, narzędziami związanymi z przyjmowaniem, .przechowywaniem i – konserwowaniem. powierzonych arty- . kułów, . urządzeniami transportu wewnętrznego (ręcznym , i zmechanizowanym), maszynami do liczenia, ewidencjonowania i.pisania.